Ryge

stop?

Pønser du på et rygetstop? Well, here is the good news: Det er ikke svært! Læs lige den sætning igen og klik dig så ind på følgende artikel om Hanne fra Halsnæs, som jeg var så heldig at få lov til at støtte til et rygestop.

Hvis Hanne kan, kan du også. Efter 54 års nonstop rygning, kvittede hun fra den ene dag til den anden smøgerne. Og med den vigtige pointe, at hun fandt det meget lettere, end hvad hun havde frygtet.

Disclaimer: da jeg er tilknyttet Rygestopkonsulenterne, et firma jeg er taknemmelig for at få lov til at repræsentere, og er bundet til en klausul, er det ikke muligt at hyre mig ud til et decideret gruppeforløb i rygestop. Men rygestopkonsultation i forbindelse med andre af denne butiks aktiviteter såsom terapiforløb eller tanker om rygestop i forbindelse med de øvrige terapigruppeforløb er absolut muligt.

Jeg har været professionel rygestopkonsulent i efterhånden mange år nu og haft et væld af kursister fra kommuner og virksomheder i hænderne. I skrivende stund bliver jeg en kende rørt over at tænke på de mange fantastiske mennesker, jeg i den forbindelse har fået lov til at møde og støtte til et succesfuldt rygestop. Tak til alle jer.

Da jeg i tidernes morgen uddannede mig til rygestoprådgiver, tænkte jeg ret smalt om dette forehavende. Altså et rygestop. Hvor svært kan det være? Egentlig var intentionen fra min side blot at tjene lidt ekstra, indtil min forretning som terapeut, behandler og gruppeleder var oppe at køre. Men skæbnen ville, at rygestop skulle komme til at betyde ret meget i mit liv og i mit virke. Først og fremmest på grund af Maj-Britt Bjerre Koch og Pernille Lütken, som er kvinderne bag Rygestopkonsulenterne. Deres måde at drive forretning på minder mere om et familieforehavende end en virksomhed. Ikke, at det ikke er lødigt. Faktisk tværtimod. Rygestopkonsulenterne har vundet DM i rygestop nonstop de sidste fem år. Ja, der er også Danmarksmesterskaber i rygestop. Lidt trippet. Men at blive en del af den gruppe og derudover være i kontakt med det store netværk, rygestoprådgivning gør det ud for, inden for kommuner, virksomheder og diverse forskere, har været… ja, lidt som at få en ekstra familie.

Og min bias om rygestopfagets smalle karakter, blev gjort til skamme, da jeg for alvor trådte ind i den verden. I en hjemmesidekontekst er det for omfattende at komme omkring alle aspekter, men et par af de vigtige punkter for et succesfuldt rygestop er:

Et individuelt dyk ind i dine rygevaner

Hvilken type ryger du er

At fastsætte en rygestopdato

At italesætte hvilke typiske abstinenser, man kan regne med at opleve

At komme omkring rygning og psykologi – hvilke følelser knytter du til din rygning

Rygning og vægt – hvad er myter, og hvad er facts, hvad angår at tage på i forbindelse med et rygestop

Kombinationen af professionel rådgivning og rygestopmedicin (typisk nikotinprodukter eller champix) er statistisk set det mest sikre kort

Fremtid og vedligeholdelse

Nedtrapning af rygestopmedicin

Som jeg indleder med at sige, hører vi igen og igen kursisterne sige, at det var meget lettere at stoppe, end de troede. Tænk sig, at de i alle disse år har gået rundt med et verdensbillede af, at rygning var som et bestige et bjerg, og at det så viser sig at være som at drible forbi en cafe og snuppe sig en kop kaffe. Med andre ord: hvis du går med tankerne om et rygestop, så kast dig ud i det. Du kan sagtens gøre det, og din krop vil elske dig for det resten af livet.

Et rygestop er mest optimalt i en gruppe, så derfor vil jeg anbefale dig enten at kontakte Rygestopkonsulenterne, stoplinjen.dk eller hive fat i din kommune. De fleste kommuner tilbyder i disse dage gratis rygestopkurser, hvor du flere steder tilmed får tilskud til rygestopmedicin.

Held og lykke med det.

Copyright © Jimmy Hansen 2020