Alt det du selv kan

Værsgo. 24 gratis råd til, hvordan du selv kan bidrage til livet igennem at have en lækker, spændstig og sprudlende hud:

Solen

Solens uv-stråler skaber stor skade på huden og bidrager derfor til for tidligt ældet hud og accelererende rynker. Sørg altid for at bruge solcreme, når du er ude i solen og især i tidsrummet fra kl. 12-15, hvor mængden af uv-stråler er størst.

Rygning

Rygning har mange negative konsekvenser for huden. Den accelererer rynker, afskærer næringsstoffer og forøger oxidativt stress. Og så får kvindelige rygere rynkemund. Smid derfor smøgerne. Kontakt evt. din kommune for hjælp.

Ernæring

Hudens byggesten kommer fra det, vi putter i munden. Sigt mod en sund og varieret kost, hvor du får gode makronæringsstoffer, og hvor du dækker dine behov for vitaminer, mineraler og sporstoffer, og gerne masser af grøntsager.

Stress

Stress forårsager et hav af negative fænomener, som også påvirker huden skævt. Huden og hjernen kommer jo af samme kimlag og er gensidigt påvirkende. Så i en hudmæssig kontekst er det en rigtig god ide at få et sundt stressniveau i dit liv.

Alkohol

Alkohol og især for meget alkohol udtørrer huden, fordi fedtstoffer og vand trækkes ud. Dette kan medvirke til at skabe inflammation, som forårsager tør hud, bumser og rosacea. Giv derfor gerne din hud nogle hvileperioder fra alkohol.

Vand

For en sund og sprudlende hud er det helt centralt med masser af vand. Dog ikke for meget. En tommel-  fingerregel siger, at du skal indtage en tredjedel af din kropsvægt i deciliter om dagen, så hvis du vejer 60 kilo er det 20 deciliter.

Autofagi

Siden Yoshinori Ohsumi i 2016 vandt Nobelprisen i medicin for autofagi, har det været et buzzord i mange kredse. I en hudmæssig kontekst kan forøget autofagi gøre stor forskel på alle mulige måder. Googl ordet og gå selv lidt på opdagelse.

Ansigtsyoga

De fleste muskler i ansigtet hæfter op på huden og ikke knoglerne og er derfor meget vigtige i forhold til mimiske rynker, som bekymringsrynker eller pandestreger. Kast dig over Youtube, som boomer af facial yogavideoer.

Søvn

Når vi sover, dannes det vigtige signalstof melatonin, som står i forbindelse med mange enzymprocesser, vitaminer, mineraler og også optræder som antioxidant. Da alt dette er essentielt for at nære huden, er god søvn meget vigtigt.

Faste

Brug af faste kan reducere inflammation, som er en af de vigtige årsager til mange af vores livstilssygdomme. I forhold til huden modvirker regelmæssig faste bumser, irritation og rødhed og vil virke mere livfuld og funklende.

Kollagentilskud

Der er ikke mange, men nogle (små) pubmed-studier viser en positiv effekt ved indtagelse, hvor huden bliver mere elastisk, får en højere kollagentæthed, samt en bedre hydrering. Tilskuddet skal dog tages i lang tid for en effekt.

Cardio

Huden får glød og bliver mere levende og spændstig, når du motionerer regel- mæssigt. Cardio øger blodcirkulation, så ilt og næringsstoffer pumpes rundt, og som i sidste ende kommer til at nære huden. Derudover fjernes affaldsstoffer.

Sex

Når vi dyrker sex, bliver der frigivet forskellige hormoner; endorfiner, prolaktin, vasopressin, noradrenalin, adrenalin, dopamin, serotonin og ikke mindst oxytocin. Denne cocktail er med til at gøre os gladere og giver os også en smukkere hud.

Olier

Vær forsigtig med brug af olier, da det kan vaske værdifulde fedtstoffer ud af huden. Oliernes forskellige fedtsyrer bestemmer, hvilke hudtyper og problematikker de passer til. Sæt dig derfor grundigt ind i olien, før du kaster dig over den.

Peeling

Husk nu, at horncellerne i yderste lag falder af af sig selv. Så nogle gange er less more, når det gælder rensning. Men hvor ofte og hvilken type peeling, der giver mening, er afhængigt af hudtype. Læs denne fine artikel om emnet hos Danishskincare.

Gua Sha sten

Køb en gua sha sten og find de teknikker på Youtube, som passer til din hud. Gua Sha er et traditionelt kinesisk redskab, som forbedrer blodcirkulation, giver fornyet glød i huden, reducerer rynker og giver en mere ensartet hudtone.

Facial cupper

Skaf dig et sæt facial cupper. Det er et fantastisk redskab til at stimulere hud og muskler. Undertrykket , der opstår fra cupperne, skaber bedre blod- cirkulation, afstresser muskler, fremmer cellefornyelse og er ”løftende” for huden.

Roller

En roller er genial at kombinere med ansigtsyoga, fordi den stimulerer musklerne og frigør næringsstoffer og ilt til huden. Hvis du fx vil dine dybe bekymringsrynker til livs, trækker du i områdets muskler og bruger dernæst din roller.

Hovedstand

Absolut ingen videnskabelige undersøgelser bakker op om dette punkt, men logisk set giver det mening, fordi ansigtet bades i blod og næringsstoffer. Hvis du samtidigt laver nogle af ansigtsyogaøvelserne, skal du nok få et godt resultat.

Meditation

Meditation hjælper mod mange negative spiraler, herunder ikke mindst stress. Og stress spiser unødigt af vores mineraler og vitaminer, som således også påvirker huden. Start blot ud med blot ti minutters lukkede øjne om dagen.

El-tandbørste

Hvorfor komplicere tingene? Køb et blødt børstesæt, som kun bruges til dit ansigt. Vend børstehovedet 90 grader og brug det forsigtig på især pande, bryn og omkring munden. Massage stimulerer og afspænder muskler, og tilfører næringsstoffer.

Pudebetræk

Der er mange bakterier og gejl i vores pudebetræk, som kan holde huden i ubalance. Skift pudebetrækket oftere end det almindelige vasketøj. Silkebetræk er allergivenligt og holder husstøvmider nede og fugter huden naturligt.

Cremer

Et kæmpe område, som kan være svært at manøvrere i. Husk dog, at dyre hudpleje- produkter ikke nødvendigvis er bedre end billigere. Og kig efter de gode vitaminer og mineraler, og om de nærende ingredienser passer til din hudtype.

Kortere bade

Den megen kalk, der findes i vores vand i Danmark, er medvirkende til at skabe hudirritation og rødmen. Denne tendens accentueres, hvis badevandet er for varmt. Tag derforkortere og køligere bade – og ikke mere end 38 grader.