Hvad tilbyder dette kursus?

Rygere befinder sig i reglen rigtig meget ”oppe i deres hoveder”. Det betyder, at de går tænkende igennem livet, snarere end fornemmende, følende, mærkende. Det at tænke er i sig selv selvfølgelig ikke et problem. Det er jo i høj grad det, der gør os til mennesker. Men at tænke og gøre det på bekostning af noget andet, skaber problemer. Eller kan skabe problemer. Så når rygeren, der i dette tænkte tilfælde er en mand, har haft et skænderi med sin ikkerygende kæreste, går manden, lad os sige han hedder Daniel, ud på terrassen for at dulme sig med en smøg.

Fra smøgen tændes, til nikotinen har afgivet sin belønning til hjernen, går der godt ti sekunder. Ti sekunder. Det er virkelig potent. Og når så følelsen af velbehag kommer snigende med belønningssystemet ind i Daniels hjerne, slapper han af. Så kan han pludselig se skænderiet fra et andet og langt mere klart perspektiv. Nærmest skuende og analytisk. Og når dette nye overblik har indfundet sig, kan han gå tilbage og møde sin kæreste på en måde, som ikke i samme grad kører ham rundt i manegen. Altså hvor han nærmest oplever sig selv i stoisk ro.

Hvor svært er det at stoppe?

Det er let (at stoppe med at ryge). Faktisk forbavsende let. Læs fx artiklen i xx om Hanne fra Hundested, Hanne havde røget i 54 år. Nonstop. Seriøst. Nonstop. Og aldrig i sit 54-årige rygeliv havde hun forsøgt sig med at kvitte smøgerne. Så da hendes datter foreslog hende et rygestopkursus på den lokale skole i Melby, slog hun til. Hanne led nemlig af col i svær grad (en frygtelig lungesygdom) og kunne godt få øje på de helbredsmæssige fordele ved at stoppe. Hendes forventninger om succes lå dog på et lille sted, da smøgerne i så lang tid havde gjort det ud for så stor en del af hendes identitet. Men disse tanker blev hurtigt gjort til skamme, eftersom det lykkedes hende at blive røgfri i første hug.

Årsagen til denne solstrålehistorie skal i Hannes tilfælde tilskrives tre ting. At Hanne er et positivt menneske med et sprudlende gå-på-mod og en tydelig motivation. At hun var med en gruppe, og at den kom til at spille en langt større betydning for hende, end hun overhovedet havde gjort sig begreb om. Hanne oplevede nemlig at blive vigtig for de andre, og vice versa. Hvis ikke hun dukkede op til en mødegang, havde det betydning for gruppen, og hvis hun faldt i vandet undervejs og altså begyndte at ryge, kunne smagen af dårlig samvittighed godt banke på hendes dør. Hun var jo ikke længere alene om sit rygestop. Den sidste vigtige ting var Hannes brug af rygestopmedicin.

Smøger kommer med en regning

 Hanne med 54 års rygeerfaring

Hvad er så udfordringen?

At holde det. At holde sit rygestop, når man kommer ud over de første tre måneders larm. Larm, fordi et rygestopkursus altid afstedkommer en masse forandringer på både indre og ydre planer. På de indre planer jubler ens krop over rygestoppet. Hvis ens rygestopmotivation fx har handlet om at få en bedre kondition, forbløffes man over, hvor hurtigt kroppen rent faktisk præsterer bedre. Det er ret vildt. Hvis man har et ønske om at komme sin krasse morgenhoste til livs, skal der ofte ikke mere end et par ugers røgfrihed til, før der er konstruktiv forandring at spore. Og så er der de mange col-patienter, som desværre lever et liv, hvor selv de mindste fysiske udfoldelser er en nærmest uoverstigelig udfordring. De har ofte mere moderate ønsker, såsom at kunne gå 50 meter ned ad gaden uden at skulle gøre holdt. Men også i dette tilfælde kan et rygestop gøre underværker og få disse typer kursister til at opleve en større grad af frihed.

Så er der de ydre planer. Her er familien, kollegerne og vennerne altid glade på dine vegne. Det får sit udtryk via opmuntring og klap på indlevende klap på skulderen.

 

Det er alt sammen godt nok og en skøn del af et succesfuldt rygestopkursus. Men på et tidspunkt lægger det sig ned, det store hurlumhej, og så bliver der stille. Eller kaotisk. Eller også melder nedtryktheden sig. Eller også kører man bare helt gnidningsfrit derudad.

Det er ikke til at vide på forhånd, hvordan man reagerer. Men det er i denne fase, fase to, at det reelle rygestop begynder.

Luk menu